keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Huivin ohje

Kuvan huivi on neulottu 7-veljestä langasta. Työ etenee toisesta huivinkärjestä toiseen. Luo 2 silmukkaa ja neulo ainaoikeaa. Lisäykset aloitetaan heti ja ne tehdään neulomalla joka kerroksen 2. viimeinen silmukka sekä etu- että takareunasta. Kun puikolla on 12 silmukkaa, niin aloita työn keskellä oleva sileä neule(joka levenee joka kerroksella ainaoikean neuleen ”kehystämänä”).


Kuvion neulominen aloitetaan, kun keskellä on 5 sileää silmukkaa. Lopeta lisäykset, kun työ on 15 cm leveä/halutun levyinen ja jatka siitä tasalevyisenä.
Neulo kuvion jälkeen 2-3 kerrosta pohjavärillä ja jaa sitten silmukat 2 puikolle: siirrä joka toinen silmukka toiselle ja joka toinen toiselle puikolle. Neulo ensin toisella puikolla olevilla silmukoilla 1 o, 1 n 6cm korkea/haluttu korkeus. Ja sitten samanlainen pätkä toisen puikon silmukoilla. Neulo kaikki silmukat takaisin yhdelle puikolle(joka toinen toiselta ja joka toinen toiselta puikolta). Näin syntyi huivin pään pujotuskuja! 
Jatka neuloen ainaoikeata 45-50 cm/haluttu pituus. Halutessaan huivin toiseenkin päähän voi neuloa pujotuskujan, minulle riitti yksi kuja/huivi ja neuloin vain  samanmittaisen joustinneuleen.
Huivin toinen pää neulotaan kuten ensimmäinenkin, kavennukset tehdään neulomalla joka kerroksen 2 viimeistä edellistä silmukkaa yhteen. Päättelyt, höyrytys ja tadaa! Valmista tuli.

sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Pirta- ja lautanauhaa pukkaa

Jälleen on mainostettava Vanajaveden opistoa: Kävin opiston nauhoja ja nyörejä-kurssin vuosi sitten syksyllä ja löysin uudestaan lautanauhan riemut sekä opin muutaman uuden nyörintekotavan. Oikeinkin mukava ja antoisa kurssi, harmi, ettei sille luvattuun jatko-osaan sitten ilmoittautunut tarpeeksi osallistujia. Tässä pari kuvaa kurssilla valmistuneista yksinkertaisista perusnauhoista. Talven mittaan olisi tarkoitus luoda leveään pirtaan uusi työ vireille.


Kasseja, kasseja, kasseja

Voiko ihmisellä oikeasti olla liikaa kasseja, laukkuja, pussukoita? No ei kyllä voi. Jos kassien määrä on jollekin Ongelma, niin mielestäni vika löytyy silloin liian pienistä säilytystiloista!

Viimeisimmät tekeleet kassirintamalta esittäytyvät tässä. Löysin matonkudesäkeistä ihania putkikuteita, joista sitten virkkasin tuon suuremman säkin ja koukkusin valkoisen lähettilaukun. Koukkuaminen on uskomattoman upea tekniikka. Tässäkin laukussa koukkusin pelkkää perussilmukkaa ja pinnasta tuli ihanan kangasmainen. Molemmat kassi-pussukat ovat olleet jatkuvassa käytössä ja herättäneet ohikulkijoissa kiinnostusta. Näihin minulla ei ole ohjeita, koska kumpainenkin valmistui suosikkitavallani: suunnitelmat tehdään työn edetessä. 



Himmelihommia

Himmelinteon ajatus tuli ystävältäni, jota aihe kiehtoi, mutta ei vielä tiennyt, kuinka niitä synnytetään. Niinpä päätimme hankkia olkia ja yrittää yhdessä. Minullahan olikin jo huima osaaminen, joka perustui lapsuudessa saatuun opetukseen isältä ja pinoon mehupillejä. Tässä vielä vaiheessaan oleva himmeli, laitan lisää kuvia, kunhan hökötys kasvaa. Taatusti ainutkertainen:

12.1.2011 näyttää himmelihake tältä, lisää on vielä luvassa

Kaislanpunontaa

Vanajaveden opiston tarjontaan kuului pitkä lokakuinen viikonloppu kaislanpunonnan parissa. Kurssin hinta oli aika kova, mutta opetuksen laatu oli sen arvoista. Kaislojen kanssa puuhaaminen on sotkuista eli hauskaa. Toivottavasti intoudun ensi kesänä keräämään(luvan kanssa, toki) itselleni kaisloja, joista sitten voin talvi-iltoina väkerrellä kaikenlaisia käyttöastioita. Kun kurssilla väänsin hiki otsalla karpaloiden tuota spiraalivatia, niin tunsin suorastaan primitiivistä tyytyväisyyttä siitä, kuinka itse tässä astioita tehdään :)
Tässä kurssitutoksiani:

kuva ei sitä kunnolla kerro, mutta kyseessä on kahdeksankulmainen kori. Tämä punottiin puisen muotin päällä hurjan naulamäärän avustuksella.





 Spiraalikori kahdesta vinkkelistä. Tämä punontatekniikka vaatii oikeasti voimaa ja suosittelen myös kunnon hanskaa narua kiristävään käteen. Toki varmasti ammattilaiset korvaavat voiman tekniikalla. Solmut ovat vielä näkyvissä, sillä astia pitää kiristää sen kunnolla kuivuttua. Kiristysprojekti on siis seuraavana ohjelmassa. Ajattelin, että josko joulupöytään saisi uudistettua tämän korin.



Kaislakranssi odottaa vielä lisämausteita. Tähän tuumin käyttää ainakin muutamaa hamppuköydenpätkää ja ruostuneita, vanhoja avaimia. Haluaisin lopputuloksen olevan ei niin jouluinen, vaan ympärivuotinen. Luulen, että valmistuttuaan kranssi löytää paikkansa saunakamarin ovesta. Ikkunatähti tehtiin kurssilla ensimmäisenä työnä. Siitä tuli aloittelevan punojan huomioiden kohtalaisen kivan näköinen.

Rautalankaisia kynttilänjalkoja

Osallistuin viime syksynä kertakaikkisen mainiolle Vanajaveden opiston järjestämälle kurssille nimeltään Väännetään rautalangasta. Kurssin vetäjä omaa käsittämättömän määrän tietoa metalleista ja niiden työstämisestä, lehmän hermot ja oivan tavan innostaa itsenäisiin kokeiluihin. Olen jo ilmoittautunut keväällä alkavalle kurssille jatkamaan opiskeluja. Kurssin aikana valmistuneet työt kuvaan tänne myöhemmin. Nyt joulun alla laitan muutaman kuvan näkemyksestäni kynttilänjaloista. Olen etsinyt ristiin rastiin netissä, mutta en ole löytänyt mieluisia ideoita kynttilänjaloiksi, siksipä sitten ideoin ihan itse ja tälläisiä niistä sitten tuli. Nämä kaikki on tehty niin, että aloituspiste on tuossa pesän ja jalan yhtymäkohdassa. Tein ensin tuon pesän jotakuinkin valmiiksi asti ja sitten punoin jalkaosan. Liittelin lasi- ja metallihelmiä ilmettä tuomaan.



Virkatut lapaset ja pipo

Mummoni virkkasi tällä mallilla lapasia kaapit täyteen ja joka joulu paketista kuoriutui uudet lämpimät ja taatusti eriväriset lapaset kuin aikaisemmin. 
Kokeilin vuosia sitten tehdä näitä, mutta jostain syystä homma jäi yrittämisen tasolle. Malli tuli jälleen vastaan, kun etsin seuraavaa tekemisenideaa ja selailin vanhoja käsityölehtiä. Moda 6/2006 oli julkaissut tämän mallin ”Modan perinnemalli” palstalla. 
Marraskuisen illan aikana valmistuivat nuo puna-harmaat lapaset itselleni ja heti seuraavana päivänä ison innostuksen vallassa tein samaa tekniikkaa käyttäen vielä pipon, jonka kuvio-osaa lukuun ottamatta sävelsin tehdessäni. Musta-harmaat lapaset tein seuraavaksi ja ne ovat jo isännän lumenkolaushommissa hiukkasen vanuttuneet. Kuviosta saa kuitenkin vielä jotenkin selvän. Käytin mustan lisäksi kahta eri harmaata ja lopputulos miellyttää ainakin omaa silmääni.




Lapasten ohje:

Lankana käytin 7 veljestä ja virkkuukoukku oli numeroa suurempi, kuin vyötteen ohje. Tässä mallissa on erityisen tärkeää, että virkkaa löysästi. Huomaat kyllä, jos olet virkannut normaalia kireyttä, sillä työstä tulee liian tiukka ja ”kinttana”. Löysin rantein, siis!

Naisen lapasiin tein aloitukseksi 48 ketjusilmukan renkaan ja miehen kokoon 56:n. Kuvio on jaollinen neljällä, joten sen mukaan säätyy aloitussilmukoiden lukumääräkin.

Lapaset virkataan kokonaan piilosilmukoin(eli koukku pistetään silmukkaan, koukataan lanka ja vedetään suoraan kahden koukulla olevan silmukan läpi). 
Suuaukon koristeraita syntyy pistämällä silmukan takareunaan ja muuten lapanen virkataan pistämällä silmukan etureunasta.
Virkkasin koristeraidan jälkeen vielä muutaman kerroksen aloitusvärillä ennen kuin aloitin kuvion. Kun varsi on halutun pituinen, tehdään peukalolle reikä: Jätä 10 silmukkaa väliin ja tee 10 ketjusilmukkaa. Jatka siitä eteenpäin taas kuviota. Kärkikavennuksenhan jokainen tekee, kuten haluaa. Minä kavensin molemmissa reunoissa 2 yhteen, 1 väliin, 2 yhteen. Peukaloa varten virkataan etu- ja takareunasta 10 silmukkaa ja niiden väleistä 2(yht 24 silmukkaa). Peukalon kärkikavennus kuten yllä.

Tässä on kuvion mallipiirros. Mikäli teet useammalla värillä, niin värin vaihto tapahtuu nuolella merkityssä kohdassa.

lauantai 25. joulukuuta 2010

Nostalgista tunnelmaa

Vanhanajan lämpöinen ja suloinen kaulahuivi valmistui vauhdilla. Tästä huivista tuli kertaheitolla suosikkini ja se on jo ollut kovassa käytössä. 
Ohjeen tähän söpöliiniin löysin Mary Oljen koottujen neuleohjeiden kirjasta. Huivi oli miellyttävä tehdä ja nyt on jo suunnitteilla seuraavan värimaailma.

maanantai 20. joulukuuta 2010

Vuoden 2011 siemenluettelot on julkaistu

Ilo-uutinen uusista siemenluetteloista saapui sähköpostiin jo muutama päivä sitten. Miellyttävien selailutuokioiden jälkeen sain tilauksen tehtyä ja mielen rauhoittumaan. Lisää juttua ja tilauslista puutarha-sivulla.

Tänään toi posti jälleen pinon käsityökirjoja Amazonilta. Laitan kirjastoon kuvia toivottavasti jo illemmalla. Tämä lähetys sisälsi neulottuja ja virkattuja kukkia, koukkuamisohjeita, pyöröpuikkokoukkuamisohjeita ja pitsinkoukkuamista... Sormet niin syyhyää, mutta mistä malttaa aloittaa, kun valittavana on jos vaikka mitä kiinnostavaa.
Lisäys: Ja kirjasto on saanut ensimmäiset kuvansa.

tiistai 14. joulukuuta 2010

Aloitetaanpas sitten...

Olen jo pitkään vieraillut muiden blogeissa; ihastellut kuvia, lueskellut tarinoita ja poiminut mitä mainioimpia reseptejä sekä käsityöohjeita, mutta oman luomukseni julkaisua olen lykännyt edelläni aina vielä vähän matkaa... Vetkuttelu on nyt siirtynyt historiaan ja itseäni olalle taputtaen julkaisen vihdoin oman blogini! Muutimme jokunen vuosi sitten maalle, tai oikeammin semi-maalle, sillä kauppaan ja muiden palvelujen äärelle ei kuitenkaan ole matkaa viittä kilometriä enempää. Talokaupan yhteydessä pläjähti myös tilkkunen maata, jossa innokas multasormi voi juureksiaan kasvatella. Puutarhanhoito on vienyt minut niin mukanaan, että pitkän pohtimisen tuloksena päätin irtautua nykyisestä työstäni ja siirtyä opiskelijakastiin: Minusta tulee puutarhuri! Lisää takapihan kummallisuuksista puutarha-sivulla.

Kaikenlainen käsillä tekeminen, perinnekäsityöt ja askartelu kuuluvat vankasti jokapäiväiseen arkeeni. Käsitöiden maailmasta ei uudet tekniikat, materiaalit saati innostavat ideat lopu koskaan. Opettelen jatkuvasti uusia juttuja, joihin voisi vanhaa lastenlaulua hiirestä kissan räätälinä mukaella: joskus syntyy jopa takkeja ja toisinaan ei edes kukkaroita. Käsityökorista löytyy tekstiilipuolen puuhasteluja ja askarteluhuoneen hyllyiltä rautalankaa, kaisloja, olkia, helmiä, mitä milloinkin.

Tutustuminen talomme leivinuunin sielunelämään ja luonteeseen on vaatinut rohkeutta, päättäväisyyttä ja lukuisia turhautumisia. Sinnikäs yrittäminen on tässäkin yhteydessä palkittu, sillä nyt alkavat leipomukset jo olla onnistuneita. Leipäkauppaan ei ole ollut enää aikoihin asiaa! Keittiö-sivulla leipomuksia ja muita ruokakokemuksia ohjeineen.

Tervetuloa tutustumaan pieneen maailmaani, kommentit otan lämmöllä vastaan!